Zuurkoolschotel van Yvette van Boven

Zuurkoolschotel yvette van boven
Als ik dan na anderhalf jaar eindelijk weer iets op mijn blog post, dan moet het wel een goed recept zijn. En dat is deze zuurkoolschotel uit Uit de oven van van Boven zeker! Dit vrolijk geïllustreerde boek van Yvette van Boven bevat heel veel lekkers, maar deze zuurkoolschotel is mijn favoriet.

De zuurkoolschotel bevat redelijk klassieke elementen als appel, aardappel, zuurkool en ‘iets van vlees’. Knofloof, ui en room doen een gerecht vaak ook alleen maar goed. De manier waarop alle smaken samenkomen maakt ‘m tot een topper.

Ingrediënten (4 pers)

2 el olijfolie
1 teen knoflook, geperst
2 rode uien, in ringen
2 Elstar-appels, hart eruit en in dikke plakken
150 gr biologische ham, in blokjes
500 gr zuurkool
1 el karweizaad
150 gr bio-katenspek
125 ml zure room

Eventueel met aardappelpuree (eigen toevoeging):
750 gr aardappels
Klont roomboter
Scheutje melk

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, breng ze aan de kook en laat ze ongeveer 20 minuten koken tot ze gaar zijn.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de ui en de appelschijven toe en bak alles 7 min op middelhoog vuur, tot de appels gaan bruinen en de ui mooi zacht is. Schep regelmatig om. Verwijder de appelschijven voorzichtig met een pannenkoekmes en bewaar ze op een bord. Draai het vuur uit en doe de hamblokjes, zuurkool en het karweizaad in de pan. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om.

Lepel alles in een ingevette ovenschaal. En leg de plakjes appel en daarna het spek erop. Bak de schotel zo’n 25 min, in de oven, of tot het katenspek mooi goudbruin is.

De aardappels zullen inmiddels gekookt zijn. Giet deze af en stamp ze vervolgens tot een puree met een stamper. Voeg de melk en boter toe voor een lekkere smeuïge puree.

Klop de zure room los en drup die over het de ovenschotel heen als het uit de oven komt.

Serveer de aardappelpuree en zuurkoolschotel samen.

Dit recept is eerder gepubliceerd in de Volkskrant en in het boek Uit de oven van van Boven van Yvette van Boven.

zuurkoolschotel-op-bord

uit-de-oven-van-van-boven-761x1024

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s