Appel-perentaart (met appels en peren uit de tuin)

Appelperen-taart

De tuin van mijn ouders hangt in het najaar altijd vol met fruit: druiven, bramen, bessen, appels en peren. Voor de konijnen (5 stuks, en ze lopen los rond in de tuin) is een een paradijs, al dat zoete fruit. En voor ons natuurlijk ook. Mijn favoriet zijn de appels en peren, omdat je er zoveel mee kan koken en bakken. Zoals ook deze taart met appels en peren.

Ingrediënten

  • 200 gram boter – op kamertemperatuur
  • 150 + 75 gram suiker (kristalsuiker of witte basterdsuiker)
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 8 gram (1 zakje) vanillesuiker
  • snufje zout
  • 4 appeltjes
  • 4 peren
  • 3 tl kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel (of custardpoeder)
  • Evt. extra: 250 ml slagoom en 8 gram vanillesuiker

Bereiden

Schil de appels en peren en snij ze in schijfjes. Doe de kaneel en 75 gram suiker erbij en schud de appels en peren om.

Warm de oven voor op 170 graden.

Meng de boter, suiker, het zelfrijzend bakmeel, 3/4e van het ei, de vanillesuiker en het snufje zout in een beslagkom. Kneed er een deegbal van en verdeel deze deegbal vervolgens in 4 delen.

Vet de springvorm (+/- 24 cm) in met boter. Gebruik 3 delen van het deeg om de springvorm te bedekken. Strooi vervolgens het paneermeel over de bodem.

Doe vervolgens de schijfjes appel en peer in de springvorm. Duw de schijfjes extra in de randen van het deeg (waar de onderkant en zijkant samenkomen) om te voorkomen dat je een bonk deeg krijgt in de ‘hoeken’ van je taart.

Maak van het overige deeg rechte stroken en leg ze kruislings over de taart. Smeer het overige ei over de stroken heen. Zo wordt je taart mooi glimmend.

Zet de taart iets boven het midden van de oven. Bak ‘m in 60 minuten op 170 graden goudbruin.

Klop voor het serveren nog even de slagroom met het zakje vanillesuiker op. Laat de taart minstens een kwartier afkoelen voordat je ‘m uit de springvorm haalt.

Enjoy!!

Tips

Hoe zorg ik ervoor dat de bodem van mijn appeltaart niet zacht wordt?

Dit heb ik in het begin van m’n taarten-bak-carrière vaak last van gehad. De bodem van een appelperentaart wordt zacht omdat er vocht uit de appels en peren komt. 3 Trucjes om dit te voorkomen:

  1. Strooi net als in het bovenstaande recept 2 eetlepels paneermeel over de bodem
  2. Je kunt ook custardpoeder over de bodem strooien, je taart krijgt dan ook een lekker puddingachtig smaakje.
  3.  Zet de appeltaart hoger in de oven of, als je een combi-oven hebt, zet de bakvorm op een rekje. Zo komt er meer hete lucht aan de onderkant van de bakvorm en wordt het deeg ook harder.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn appeltaart niet te zoet wordt?

Ik hou zelf niet van mierzoete taarten dus in het recept hierboven is minder suiker gebruikt dan in de meeste appeltaart-recepten.

  1. Ik laat zelf vaak simpelweg een deel suiker weg, of vervang een deel suiker met vanillesuiker.
  2. Je kunt (een deel van) de suiker ook vervangen door zoeter fruit te gebruiken; bijvoorbeeld een zoetere soort appels, bosbessen, rozijnen en walnoten toevoegen.
  3. Tegenwoordig hip: honing in de plaats van suiker gebruiken.
Appels schillen met Yentl en de Boer

Appels en peren schillen met muziek van Yentl en de Boer

Appelboompjes in de tuin

Appelboompjes in de tuin

Konijntjes en appeltjes

Konijntjes en appeltjes

Advertenties

Een gedachte over “Appel-perentaart (met appels en peren uit de tuin)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s