Pizza time! Heerlijke pizza met een bodem van Turks brood

Pizza Turks brood

Het zelf maken van pizza lijkt vaak een flinke klus. Met name het maken van het deeg voor de bodem kost veel tijd doordat het moet rijzen. Manieren om dit te versimpelen of verkorten resulteren vaak in een lompe bodem die de smaak van de pizza overheerst. Een supermakkelijke en lekkere oplossing kwam ik een paar jaar geleden tegen. Mijn tante gaf een groot feest en moest voor veel mensen koken. Zij had toen Turkse broden belegd en wanneer ze ze met kaas gegratineerd uit de oven haalde leek het een beetje op een pizza. Toegegeven, het smaakt niet precies als een product van de pizzeria, maar ik vind ze stiekem lekkerder. Een luchtige bodem, met knapperige randen: perfect!

Over smaak valt niet te twisten, zo ook niet over het beleg van de pizza. Mijn gezelschap zwoer dat er op een echte pizza ansjovis hoort en dat maïs een rare Amerikaanse toevoeging is die de Italianen nooit zouden gebruiken. Ik gruwel van de overheersende smaak van ansjovis en het kan me niet zoveel schelen wat er nu precies op zou horen of juist niet. Dit is dus hoe ik de pizza maak, maar als je maar snapt dat je een Turks brood gemakkelijk als pizza bodem kan laten dienen kun je je eigen fantasie los laten op je pizzacreatie.

*notitie: normaal kun je 1 rond Turks brood gebruiken voor 2 pizza’s. Dit keer had ik een groter en ovaal Turks brood dus heb ik de helft gebruikt, vandaar de afwijkende vorm op de foto’s.

Ingrediënten (2 pizza’s)

Saus

  • 1 blik (400 gr) blokjes tomaat in tomatensap
  • 1 blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • zout, peper

Pizza

  • 1 Turks brood *(notitie hierboven), horizontaal doormidden gesneden
  • 8 champignons, in plakjes
  • 1 paprika, gesneden
  • 3 eetlepels maïs
  • 20 olijven
  • 2 tomaten, in plakjes
  • 1 zakje (300 gr) geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella
  • een paar blaadjes verse basilicum
  • 2 theelepels oregano

(zie onderaan dit bericht voor andere beleg-ideeën)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit olie in een pan en fruit hier de gesnipperde ui in. Wanneer de ui glazig is kan de fijngesneden knoflook erbij. Voeg na een minuut het blik tomatenblokjes en de tomaten puree toe. Als de saus warm is kunnen de kruiden erbij. Laat de tomatensaus even pruttelen op laag vuur.

Snij de groenten voor op de pizza. Maak twee pizza bodems van het Turks brood door deze met een groot mes horizontaal doormidden te snijden. Schep de tomatensaus op de pizza bodems en smeer het uit. Zorg dat de hele bodem (licht) bedekt is. Verspreid dan de champignons, olijven, paprika en maïs over de pizza’s. Strooi hier een flinke laag geraspte kaas overheen. Leg de tomatenplakjes op de kaas, evenals de mozzarella plakjes. Maak de pizza af met wat blaadjes verse basilicum en oregano.

Schuif de pizza’s voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Pizza turksbrood VOOR

Pizza Turksbrood AF

Pizza Turksbrood NA

Andere suggesties
– Groenten: courgette, broccoli, prei, aubergine, verse spinazie, rode ui, artisjokharten, kappertjes, spaanse peper, asperges, prei.
– Fruit: ananas, perziken, peer.
– Kazen: Parmezaanse kaas, gorgonzola, pecorino.
– Vis: tonijn, ansjovis, mosselen, zalm, garnalen, sardines.
– Vlees/gevogelte: gekookte of rauwe ham, gehakt, salami, chorizo, kipfilet, ontbijtspek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s