Gebreid blauw tasje

Het breien van sjaals is cool maar op een gegeven moment hebt je er wel genoeg, en in de zomer zijn ze toch wat overbodig. Next level: een tasje breien. Toen ik in Thailand was had ik een supertof gehandwerkt tasje op de kop getikt. Zoiets wilde ik proberen na te maken maar ik kwam er snel achter dat het tasje dat ik voor ogen had nog niet binnen mijn handwerkbereik lag dus ik heb het idee wat gesimplificeerd.

Tijdens het uitdenken van dit tasje wilde mijn zusje net wat oude spijkerbroeken weggooien. Dat leek me perfecte stof voor de voering, dus nu is het ook nog een hipster recycle-je-oude-spijkerbroek-tasje geworden.

Tasje breien

Benodigdheden:

 • Rechte breipennen, 3,5 mm.
 • 2 bollen Gründl Lisa Uni, kleur: 18 (royaalblauw)* (Zie tips onderaan)
 • 1 bol Phildar Rapido, kleur: 0003 (Chanvre)*
 • Een ritssluiting (26 mm), zwart
 • Ee oude spijkerbroek (of andere stof voor de voering)
 • Donkerblauwe en witte naaigaren
 • Biaisband wit
 • Biaisband blauw
 • Een knoop

Goed, daar gaan we (klik op de foto’s om ze te vergroten):

Gebreide blauwe tas - Stap 1 'het breiwerk'

Stap 1 – Het breiwerk

Stap 1 – Het breiwerk/de buitenkant
Brei eerst de buitenkant van het tasje met de royaalblauwe Gründl Lisa garen. Zet 70 steken op en brei in tricotsteek (1e pen averechte steken, 2e pen rechte steken, deze pennen steeds herhalen). Brei door tot je ongeveer 44 cm aan stof hebt en kant het breiwerk dan af. Zorg dat het breisel helemaal uitgerold is bij het meten, door de tricotsteek krult ‘ie op.

Gebreide blauwe tas - Stap 2 'het zomen'

Stap 2 – Voering

 Stap 2 – De voering
Knip uit de oude spijkerbroek het juiste formaat voor de voering. Deze voering mag aan de zijkanten van het breiwerk wel wat uitsteken (dit wordt later naar binnen genaaid), bij bovenkanten van het tasje is belangrijk dat de voering precies past en dat het breiwerk een een of twee millimeter boven de spijkerbroek uitkomt. Zet de voering vast aan het breiwerk met veiligheidsspelden.

Gebreide blauwe tas - Stap 3 'de rits'

Stap 3 – De rits (1)

Gebreide blauwe tas - Stap 3 'de rits' (2)

Stap 3 – De rits (2)

Stap 3 – De rits
Het inzetten van de rits is even een precisiewerkje. Je naait de band van de rits aan beide kanten twee keer vast: de eerste keer zet je de rits aan de voering vast en de tweede keer naai je de bovenste millimeter van het het breiwerk vast zodat je de voering niet meer ziet.

Leg het breiwerk zo neer dat de voering bovenop ligt. Leg de rits vervolgens ondersteboven op de voering, zó dat de band van de rits nét overlapt met de voering (sta 3 – foto 1). Als het goed is liggen de bovenste (een of twee) millimeters van de voering nu onder de een de onderste millimeters van de band van de rits. Naai de rits vervolgens vast aan de voering én het breiwerk.

Wanneer je de rits aan 1 kant hebt vast gezet en je draait het breiwerk om dan zul je zien dat de voering wat slordig tussen de rits en het breiwerk uitkomt. Om het er netter uit te laten zien naai je de band van de rits nog eens vast maar dan alleen aan de bovenste millimeter van het breiwerk (die millimeters die in stap 2 zo belangrijk waren).

Naai de andere kant van de rits aan de andere kant van het breiwerk, ook binnenstebuiten. Gebruik dezelfde twee stappen. Wanneer je klaar bent en het tasje omdraait ziet de rits er als het goed is zo uit als op stap 3 – foto 2.

Gebreide blauwe tas - Stap 4 'de zijkanten'

Stap 4 – De zijkanten

Stap 4 – De zijkanten
Hou het tasje binnenstebuiten en zet de rits open. Naai de zijkanten met een rechte steek vast. Let er hierbij op dat je over steeds ongeveer even ver van de rand van het breiwerk naait zodat de zijkanten recht worden. Wanneer je beide kanten hebt vastgenaaid kun je het tasje omdraaien: Voilá: de basis is af.

Gebreide blauwe tas - Stap 5 'het flapje'

Stap 5 – Het ‘flapje’

Stap 5 – Het ‘flapje’
Zet 68 steken op met de Gründl Lisa garen. Brei opnieuw in tricotsteek (1 pen recht, 1 pen averecht, etc.), dit keer ongeveer 13 centimeter. Vervolgens kun je een knoopsgat in het midden maken. Een knoopsgat kun je als volgt maken: brei 32 steken op de pen, kant dan de 4 middelste steken af, en brei de laatste 32 steken op de pen weer normaal. Op de volgende pen brei je weer 32 steken, zet je vervolgens 4 gedraaide lussen op de pen, en brei je de overige 32 steken weer normaal. Brei nog 3 pennen op de gewonen manier alvorens af te kanten. Om het knoopsgat nog wat te verstevigen kun je met dezelfde garen in een grove naald langs de rand van het knoopsgat insteken, dan de draad door het knoopsgat halen en weer langs de rand insteken. Doe dit langs de hele rand van het knoopsgat.

Gebreide blauwe tas - Stap 6(1)

Stap 6 – Het tasje (1)

Gebreide blauwe tas - Stap 6(2)

Stap 6 – Het tasje (2)

Stap 6 – Het tasje
Knip uit de oude spijkerbroek nu de voering voor de flap. De flap is recht aan de ene kant en loopt halfrond aan de andere kant. Je moet aan de halfronde kant dus ook het breiwerk naar binnen vouwen. Omdat alle zijden zichtbaar zijn moet de voering dit keer aan alle kanten precies passen, zó dat het breiwerk nog ongeveer een millimeter buiten de voering steekt. Naai de voering aan de flap vast.

Zet de flap vervolgens aan de basis van het tasje vast op dezelfde manier als je de rits hebt vastgezet: eerst de voering aan het tasje vast maken (en tegelijkertijd het breiwerk aan de voering). Vervolgens nog een rij steken zetten om de voering achter het breiwerk te verstoppen (stap 6 – foto 1).

Gebruik de blauwe biaisband voor een zoom in de binnenkant van het flapje. Hiermee verberg je de slordige randjes van de voering en valt het minder op wanneer de binnenkant van het flapje een beetje zichtbaar is. Naai ook een stukje biaisband om het knoopsgat heen voor extra versteviging (stap 6 – foto 2).

Naai de knoop op de basis van het tasje, passende bij het knoopsgat in het flapje.

Gebreide blauwe tas - Stap 7 'het hengsel'

Stap 7 – Het hengsel (1)

 

Gebreide blauwe tas - Stap 7 'het hengsel'(2)

Stap 7 – Het hengsel (2)

Stap 6 – Het hengsel
Knip van de Phildar Rapido garen 3 delen van ongeveer vier meter. Maak een vlecht van de drie delen. Knip deze vlecht in drieën en vlecht deze drie delen vervolgens weer. Om het hengsel te verstevigen gebruik je de witte biaisband. Deze vouw je dubbel en naai je vast aan een van de zijden van het hengsel (dit wordt de binnenzijde) met een zigzagsteek. Bepaal de lengte van je hengsel (ongeveer 130 cm), omwindt de uiteinden van je hengsel een paar keer heel strak met een stukje Phildar Rapido garen en zet dit uiteinde vast met een dubbel knoopje aan de binnenzijde. Knip eventuele overige vlecht af.

Naai het hengsel met witte garen vast aan de zijkanten van het tasje.

Gebreid blauw tasje - Eindresultaat

Klaar!

* Tips (of nou ja, foutjes die ik maakte tijdens het fröbelen en waar jij iets aan kan hebben):
1. Ik heb voor breigaren gekozen die voor 100% van acryl zijn. In het vervolg zou ik gaan voor katoenen garen omdat deze niet zo gaan pluizen en iets sterker zijn.
2. Pas toen ik het tasje af had merkte ik dat ik het eigenlijk te slap vond. Vooral wanneer je er iets in doet zie je het model eigenlijk niet meer. Ik kreeg van iemand de tip om stevige vlieseline te gebruiken. Je kunt dit bij een hobbywinkel per vel kopen en dit strijk je dan tegen de voering aan.
3. Het hengsel heb ik gemaakt van gevlochten breigaren. Dit bleek ook na het dubbele vlechten nog rekbaar te zijn. Daardoor komt het tasje lager te hangen wanneer deze zwaarder is. Om dit te voorkomen heb ik er biaisband in genaaid, maar je kunt natuurlijk ook een steviger textiel gebruiken, bijvoorbeeld katoen of een reep leer.

Succes!

Advertenties

2 gedachtes over “Gebreid blauw tasje

 1. sprokkelen zegt:

  hoi, ik zou in plaats van Acryl liever Polyamide garen gebruiken. Acryl pluist en is niet sterk. Polyamide is juist wel sterk en pluist niet. In de breiwinkel te koop als sokkenwol, verkrijgbaar in prachtige kleuren, vaak met een mooi verloop erin.

  • breiselsenbrouwsels zegt:

   Hai Mathilde,
   Bedankt voor uw comment :) Die acrylgaren waren inderdaad niet de beste garen om te gebruiken. In de tips onderaan m’n post zette ik al dat ik in het vervolg voor katoen zou gaan, maar nylon/polyamide is ook een goed idee. Beide opties zijn in ieder geval steviger en slijtvaster dan acryl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s