Falafel (kikkererwtenballetjes) met een twist

Ik vind niet alle vleesvervangers even smaakvol maar deze falafel is echt heerlijk. En door de toevoeging van lijnzaad ook nog eens erg gezond. Ik kreeg het recept van mijn zusje, die ‘m weer had gevonden op http://ohsheglows.com/2012/07/16/falafel-with-a-twist/. Hieronder staat het recept (vrij) vertaald. De kikkererwtenballetjes zijn eenvoudig als vleesvervanger te gebruiken, maar ook erg lekker met een salade op (pita)brood. Op die laatste wijze had ik de falafel vandaag gemaakt, aangevuld met een romige aioli. Zo wordt het toch een complete maaltijd (vergis je niet; door de lijnzaad vult de falafel meer dan je op het eerste gezicht denkt).

Ingrediënten (3 pers., ongeveer 18 balletjes) SAM_2784
– 400 gram gekookte (of 175 gr ongekookte) kikkererwten.
– 3 tenen fijngesneden knoflook
– 1 fijngesneden rood uitje
– sap van 1 citroen
– 2 volle eetlepels gesneden verse koriander
– 2 volle eetlepels gesneden verse peterselie
– 25 gram gebroken lijnzaad
– 50 gram broodkruim (of paneermeel)
– 1 volle theelepel gemalen komijn
– 1 theelepel gedroogde rode peper
– 1 volle theelepel (zee)zout

Bereidingswijze

Wanneer je ongekookte kikkererwten gebruikt: laat ze een nacht weken en kook ze vervolgens 1-1,5 uur. Het is ook prima om reeds gekookte kikkererwten te gebruiken.

SAM_2791

Voeg 4/5e deel van de kikkererwten (de rest komt later) samen met de fijngesneden knoflook, ui, citroensap, koriander, peterselie, komijn en rode peper in een kom. Stamp het tot een geheel met een stamppotstamper. Zet eventueel van te voren heel even de staafmixer erop, maar zorg ervoor dat het nog wel textuur behoudt. Het moet geen gladde puree worden. Roer de lijnzaad, broodkruim, komijn en overige kikkererwten er vervolgens met een lepel door.   

SAM_2795

Verhit een beetje olie in een koekenpan, op medium-hoog vuur. Neem per stuk ongeveer een volle eetlepel van het kikkerewtenmengsel en kneed er met je handen balletjes of ‘burgertjes’ van. Bak ze aan beide kanten goudbruin. (je kunt ze ook in de oven bakken, maar dan worden ze wat droger). Serveer de falafel met een salade van sla, tomaat, komkommer en rode ui.

Omdat ik zelf gek ben op avocado heb ik deze nog aan de salade toegevoegd. Verder heb ik er een aioli-sausje bij gemaakt, waarbij ik gebruik heb gemaakt van dit recept. Ik heb alle ingrediënten verdriedubbeld behalve de mosterd en ik heb er nog een paar theelepels room aan toegevoegd.

Flafel kikkererwtenballetjes

Succes en eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s